U srijedu, 21. studenoga 2018. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, udruga žena Soroptimist International – Klub Zagreb Centar obilježila je jedanaest godina svog djelovanja.
Organizacija Soroptimist International je utemeljena 1921. u Oaklandu u Kaliforniji, a naziv je dobila od latinskih riječi ”soror” i ”optima” čiji je smisao: ”najbolje za žene”.
Prvi europski klub utemeljila je u Parizu 1924 godine, a u Zagrebu kao ogranak Soroptimist International – klub Zagreb Centar, djeluje već jedanaestu godinu. Za sebe vole reći:Mi smo svjetska udruga zaposlenih žena koje dobrotvornim projektima unapređuju ljudska prava i položaj žena.
Svake godine, Soroptimistice osmišljavaju, financiraju i provode tisuće projekata koji pomažu ženama i djevojkama u njihovim sredinama. Koliko se potrebe žena diljem svijeta razlikuju toliko se i razlikuju projekti koji se provode.
Soroptimistice rade na pet ključnih područja značajnih za žene i djevojke: obrazovanje, ekonomsko osnaživanje, uklanjanje nasilja prema ženama, zdravlje i održiv razvoj.
Kao nevladina udruga (NGO) sa savjetodavnim statusom pri organizaciji Ujedinjenih naroda (OUN) predstavnice Soroptimist International imaju izravan pristup i jedan glas u središtima OUN-a u New Yorku, Ženevi, Beču, Rimu, Nairobiju i Parizu.
Udruga Soroptimist International – Klub Zagreb Centar za svoj rođendan organizirala je predavanje profesorice Jadranke Brnčić pod nazivom Žena u Bibliji i danas – što nam Biblija može reći o suvremenoj ženi?
Jadranka Brnčić je predavač na Teološkom fakultetu ”Matija Vlačić Ilirik” i u javnosti istupa kao vjernica izgrađenog identiteta i argumentiranih stavova, pokazujući vlastitim primjerom kako može biti odani učenik Katoličke crkve, ali i kritična prema Crkvi kao instituciji.
Postavljajući pitanja i tražeći odgovore na njih, profesorica Brnčić zaputila se vremeplovom kroz povijest, propitujući i tražeći odnos položaja žene u društvu.
Biblija je temeljni tekst zapadne civilizacije i uvelike je definirala položaj i ulogu žene u društvu. U prijeporima oko toga definiranja u perspektivi biblijskog svijeta otpor ne pružaju toliko kulturološke i religijske razlike između davnog i našeg vremena, koliko inzistiranje na jednoj jedinoj mogućoj interpretaciji kao ”ispravnoj” i moći onih koju je nastoje nametnuti svima. Biblijska teologija na koju se mnogi rado pozivaju tzv. konzervativni kršćani jeste povijest mizoginije, no pomnija interpretacija teksta otkriva nam povijest oslobođenja. U svom izlaganju Jadranka Brnčić nastoji pokazati da Biblija ima štogod reći ženi, i o ženi danas, i to na razini etike (ne morala) i ontološkog temelja na kojima se etika temelji.
Danas, u vrijeme snažnog zamaha klerikalnih struktura i njima bliskih subpolitičkih pokreta, mapiranje emancipatornih potencijala različitih religijskih teorija i praksi od strateške je važnosti za promišljanje ekonomski i socijalno pravednijeg društva, kritički poručuje profesorica Brnčić na kraju svog predavanja.
Tekst i fotografije: Mario Milošević