Knjiga poezije Što se smiješ? (Carmina ad magistra) mostarske pjesnikinje Ane Marić predstavljena je u utorak navečer u Maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.
O knjizi su govorili sveučilišni profesor književnosti Antun Lučić te gimnazijski profesor filozofije i tajnik Glavne Napretkove podružnice u Mostaru Ivan Vrljić.
Anina prva knjiga poezije Što se smiješ? (Carmina ad magistra) odiše samouvjerenošću, a tematskim okvirom vezana je isključivo za grčku mitologiju, rečeno je na promociji.
Anina poezija usmjerena je iz ovovremenosti u klasičnu davninu i potvrda je pjesničke otvorenosti, znatne izgrađenosti i šireg nastojanja da se moderno stvaranje sustavi i vidi uz ranije zajamčene, konvencionalne uspjehe pjevanja, piše u svom predgovoru sveučilišni profesor Antun Lučić.
Po riječima recenzenta Ivana Vrljića, Anina poezija predstavlja mitski svijet obrušen dalekozorom k transcendentnom poimanju života i sveukupne zbilje postojanja.
Teorijski i praktično u vlastitim pjesmama mlada pjesnikinja Ana Marić projicira samu sebe, a time podliježi duhovnoj komponenti mitova, a kroz lik božice Here dočarava i evocira izgubljenu ljubav, nadanja i stigme probuđenog pa zaustavljenog ljubavnoga zanosa, kazao je Vrljić.
Sama autorica dodala je kako mitološka pozadina likova u njezinoj knjizi posjeduje dublji smisao i personificirano značenje.
Moderator promocije bila je mostarska glumica Tina Laco, a stihove iz knjige čitali su Ivan Volić i Magdalena Mitar te ostali članovi Kluba studenata hrvatskog jezika Franjo Miličević.
Glazbenu stavku predvodila je mlada Jelena Skoko virtuoznom izvedbom na gitari, priopćili su organizatori promocije.