U petak, 23. studenoga 2018. godine u Napretkovom kulturnom centru u održana je svečana proslava uoči 550. godišnjice rođenja Guru Nanak-a, prvog i najvećeg gurua među Sikhima i osnivača Sikhizma, nositelja i provoditelja velikih reformi u dotadašnjoj vjeri. Proslavu je organiziralo Hrvatsko-indijsko društvo uz potporu i pod pokroviteljstvom veleposlanstva Indije u Republici Hrvatskoj.
Proslavi je prisustvovao i novoimenovani veleposlanik Indije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Arindam Bagchi koji je govorio o životu guru Nanaka te zahvalio svima koji su uveličali ovu proslavu i izrazio nadu da će kroz naredni period imati prilike sve upoznati. Pored veleposlanika Indije, proslavi je prisustvovao i mons. Zvonimir Sekelj, predsjednik Povjerenstva za ekumenizam i dijalog i kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog, koji je izrazio radost i zadovoljstvo što se našao na ovom skupu koji potiče zbližavanje različitih vjerskih pravaca.
Uvodnu riječ o učenju Guru Nanaka-a  o univerzalnom bratstvu, miru i jednakosti  dao je dr. Labh Singh, dok je dr.sc. Ružica Čičak-Chand u svojem širem izlaganju ukazala na povijesno i suvremeno značenje sikhizma i sikhske zajednice u Indiji i svijetu.
Nanak je bio učitelj ( Guru ) i utemeljio je sikhizam tijekom 15. stoljeća. Temeljna uvjerenja Sikhizma, artikulirana u Svetom pismu Guru Granth Sahib, uključuju vjeru i meditaciju na ime jednog stvoritelja, jedinstvo cijelog čovječanstva, uključivanje u nesebičnu službu, nastojanje za društvenom pravdom te za dobrobit i prosperitet sviju. Guru Nanak živio je aktivan, kreativan i praktičan život istinitosti, vjernosti, samokontrole i čistoće kao više metafizičke istine. Kroz popularnu tradiciju, Nanakovo učenje se prakticira na tri načina: Podjelom s drugima i pomaganjem onima koji su u potrebi, poštenim zarađivanjem bez iskorištavanja i prevare, te kroz meditaciju kako bi kontrolirali pet slabosti ljudske osobnosti.
Uz predavanje prisutni su imali priliku pogledati  dokumentarni filma o Guru Nanak-u kao i film o Zlatnom hramu u Amritsaru.
Proslava rođenja Guru Nanaka završila je podjelom tradicionalnog obroka ove svetkovine pod nazivom „langar“, koji je jednak svugdje u svijetu, a simbolizira jednakosti među svim ljudima, jer se s jednakim obrokom na tanjuru, istim posluživanjem hrane za zajedničkim stolom,  barem jednom u godini brišu sve klasne, rasne i materijalne razlike među ljudima.
Pored uzvanika proslavi je prisustvovao veliki broj članova Hrvatsko–indijskog društva, članova HKD Napredak i prijatelja indijske kulture.