Paneuropska unija Bosne i Hercegovine i Fondacija Konrad Adenauer, u suradnji sa Hrvatskim kulturnim društvom Napredak i Gazi Husrev-begovom bibliotekom, organiziraju konferenciju na temu Doprinos religijskih zajednica europskom putu Bosne i Hercegovine koja će se održati u utorak, 27. studenog u terminu od 10:00 do 14:15 sati. Konferencija će se održati u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.
Na prvom panelu pod nazivom Religija i europske integracije govorit će nadbiskup vrhbosanski, uzoriti kardinal  Vinko Puljić, zatim Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, dr. Dževada Šuško, šefica Odjela za zapadni svijet Islamske zajednice u BiH te prof. dr. Dino Abazović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.
Na drugom panelu pod nazivom Uloga i svrha teološkog obrazovanja u kontekstu EU integracija u BiH govorit će prof. dr. Zuhdija Hasanović, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, prof. dr. Vladislav Topalović, dekan Pravoslavnog bogoslovnog fakulteta u Foči i prof. dr. Darko Tomašević, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu.
Na trećem panelu pod nazivom Međureligijski dijalog iz katoličke, pravoslavne, islamske i jevrejske perspektive u Bosni i Hercegovini govorit će Izet ef. Efendić, počasni i doživotni član Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajedice Žepče, dr. Nenad Tupeša, profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Sv. Vasilije Ostroški, dr. Mato Zovkić, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu i umirovljeni svećenik Vrhbosanske nadbiskupije i Boris Kožemjakin, predsjednik Jevrejske općine u Sarajevu.